Jan Kies

Kapsalon - Dames & Heren
 
 

Jan denkt hardop


 

2024-10-05 -Paté van 50 euro

 

De herfst is aangebroken, ook in de keuken: verandering van gerechten die ik zelf in elkaar knutsel. Paté is een van deze gerechten. Het mooie van zelf paté maken is dat je de smaak zelf kan samenstellen. Elke keer weer een uitdaging of het zo wordt zoals je het hebt bedoeld. 

 

Bij Nico vlees besteld, zodat je eerlijk vlees krijgt maar ook in de juiste verhouding. Basisrecept is: lever, varkensvlees, spek, ontbijtspek voor het bekleden van de patéschaal en de smaakkruiden, die je toevoegt na het fijnsnijden en malen van het vlees. Het vergt enige oefening maar dan baart het kunst.

Alles zo gedaan volgens boekje. Patéschaal bekleed en het gemalen vlees erin. En voor 1,5 uur de oven in. Het was zondagavond toen ik eraan begon en de paté ging vrij laat de oven in. Dat heb ik geweten: ondanks dat ik de wekker had gezet ben ik in slaap gevallen. Waarschijnlijk was de wijn niet goed.

Ik werd wakker ik dacht dat de paté bijna klaar was. Helaas bleek dat al ruim een uur geleden zo te zijn en de paté was een soort geruld gehakt geworden en kon zo de prullenbak in. 

Maandag nieuw portie bij Nico besteld en gevraagd of er nog iets anders was om de patévorm te bekleden. Nico adviseerde spek uiteraard koos ik hiervoor, alleen dit vet moest geactiveerd worden: dat betekent aan een kant inmasseren met zout. Zogezegd zo gedaan. Vlees fijngesneden, gemalen gekruiden erbij en voor 1,5 uur de oven in. 

Nadat de paté is afgekoeld de koelkast in. Dinsdagavond in plakjes verdeeld, gevacumeerd en de vriezer in. Één stuk had ik bewaard voor het avondeten met mijn altijd zelf gebakken brood. Nadat ik een stukje had geproefd, trok mijn hele mond samen: het was enorm zout. Ik had een fout gemaakt met activeren bleek na overleg met Nico. Alles uit de vriezer en de vuilnisbak in. Het werd een boterham met pindakaas. 

Afgelopen zaterdag aan de slag gegaan met poging 3 en ik moet zeggen met fantastisch resultaat. Het is natuurlijk zo dat je niet ineens slager bent of kok. Ook is het niet zo dat als ik Nico een schaar in zijn hand geef hij ineens kan knippen en zo zijn er veel voorbeelden te geven dat een vak een vak is. Uiteindelijk ben ik happy met mijn paté van 50 euro. 

 

bijvoorbeeld op deze momenten:
 
1-1-2024- Hoog Geëerd Publiek...

 

2-1-2023- Arjen was fel...

 

1-1-2023- Geëerd publiek...

 

1-3-2021- Vakantie is voorbij: 3 maart weer open...

 

 
 
Het interieur is is ontworpen en handgemaakt door (mijn broer) Fred Kies